Un casc de bomber a la Vertical Montserrat

El cinc anys de la Vertical Montserrat estan plens de curiositats

Superació, esforç, satisfacció, abraçades, somriures, alegries… Totes aquestes emocions i moltes altres són les que portem vivint conjuntament des de la primera edició de la Vertical Montserrat al 2018. Hem bategat i caminat plegats durant aquests 5 anys que ens han omplert de noves experiències i moments inoblidables. Des de la primera edició més fresca amb una mica de pluja fins a la última plena de sol i calor, la Vertical Montserrat celebra els seus cinc anys a través d’un viatge en el temps explicant curiositats sorprenents.

Sabies que…

 • La Vertical Montserrat neix a partir de la història personal d’en David, que està afectat de retinosis pigmentària, una malaltia degenerativa que afecta la visió i que provoca una pèrdua gradual del camp de visió. Al 2016, impulsa la cursa que s’emmarca dins del projecte de Bombers amb Causa.
 • Es tracta d’un projecte solidari destinat a la infància en risc atesa als centres de Sant Joan de Déu. Entenem per infància en risc, tots aquells nens i nenes que pateixen una malaltia minoritària que necessiten recerca per avançar en el seu diagnòstic i tractament. A més també s’inclouen tots aquells infants que per raons de salut mental, econòmiques o d’origen es troben en una situació d’exclusió social.
 • És la cursa més exigent de l’Estat espanyol. Es basa en pujar 2.180 esglaons, superant els 388 metres de desnivell en tan sols 1 km de distància.
 • La Vertical Montserrat és una cursa puntuable al Towerruning World Association, que és un circuit internacional de curses basades en pujar escales corrents. També forma part del Circuito de Carreras Verticales (CCV).
 • Un dels objectius de la Vertical Montserrat també és fomentar la inclusió de les persones amb discapacitat. Al 2019 es va incorporar la Categoria Inclusiva per les persones amb diversitat funcional. Aquell mateix any, la cursa solidària va ser premiada a la gala de Premis Inclusius de l’Esport Català.
 • En aquestes quatre edicions ja celebrades, hem tingut ambaixadors diferents com ara Arcadi Alibés, Emma Roca, Sergi Mingote, Núria Picas i, en aquesta cinquena edició, la Vertical Montserrat contarà amb la periodista Cristina Riba.
 • En totes les edicions de la Vertical Montserrat, s’han aconseguit 516 participants de 9 països diferents: Espanya, Andorra, França, Alemanya, Ucraïna, Estats Units, Itàlia, Regne Unit i República Txeca.
 • L’única edició que es va haver de suspendre va ser la del 2020, degut a la pandèmia de la COVID-19.
 • La categoria més solidària és la Som Un Equip (SUE), que es va incloure l’any 2022.  Aquesta categoria es basa en la participació de dos esportistes que corren en nom d’una empresa, club esportiu o entitat, amb el repte previ de captar 500€.
 • La pujada més ràpida fins el moment és la de Joan Freixa amb un temps rècord de 00.11.37 en la categoria Open masculí.
 • En Joan Freixa va participar en la primera edició en la Categoria Open i, posteriorment ha participat a totes les altres edicions en la Categoria Bombers, és bomber de la Generalitat de Catalunya del Parc de Guardiola de Berguedà.
 • El rècord en la categoria Open femení és de l’Alba Xandri amb un temps de 00:14:17.
 • El rècord en la categoria Bombers masculí el rècord el té en Joan Freixa amb un temps de 00:17:49.
 • Fins l’any 2022 no va comptar amb participació de bomberes, amb 3 representants. El rècord Bombers femení el té la Stefania Brunazzi amb un temps de 00:28:35 de Bombers de la Generalitat del Parc de Badalona.
 • L’esportista de més edat que ha pujat els 2.180 esglaons ha estat l’estadounidenca Marsha O’Loughlin amb 77 anys.

Després de cinc anys d’història creada i experiència conjuntament, aquest 20 de maig se celebrarà la cinquena edició, on podrem reviure alguns d’aquests moments tan distintius de la Vertical Montserrat i, crear-ne de nous tots i totes juntes.

Desplaça cap amunt