L’equip, l’ànima de la cursa

La Vertical Montserrat és una iniciativa solidària dels Bombers de la Generalitat que s’emmarca dins del projecte solidari Bombers amb Causa i neix amb un doble objectiu: aconseguir fons per finançar programes de recerca en malalties infantils i d’atenció a infants en risc d’exclusió que es duen a terme als centres de Sant Joan de Déu, i fomentar la inclusió de les persones amb discapacitat.

Aquesta iniciativa vol fomentar valors com la solidaritat, la inclusió, la superació, l’esforç, el sacrifici i el respecte a la natura.

Totes les persones que hi participen ho fan de forma desinteressada i tots els beneficis es destinen íntegrament a aquest projecte.

Aquest projecte neix de dues experiències personals

La cursa neix el 18 de maig de 2016, quan dos bombers del Parc de Bombers Voluntaris de Collbató, l’Arnau i el David, baixaven per les escales del funicular de Sant Joan després de fer un treball de camp per realitzar la cartografia operativa d’emergències del massís de Montserrat. Mentre baixaven, va sorgir la idea d’organitzar una cursa vertical que pugés per les escales del funicular, seria una cursa extrema en un entorn únic i privilegiat com és el Parc Natural de la Muntanya de Montserrat. La proposta es va comentar a diferents companys i, mica en mica, va anar prenent forma.

Aquell mateix any van començar els preparatius pel que seria la primera edició de la Vertical Montserrat, que es va concebre com una iniciativa solidària en benefici de Sant Joan de Déu per fer créixer el projecte Bombers amb Causa i es va celebrar el 14 d’abril de 2018.

L’Arnau ja havia impulsat el 2011 la creació del calendari Bombers amb Causa per recaptar fons per a la recerca mèdica en malalties infantils. La seva germana petita, la Mar, va ser diagnosticada als vuit anys de sarcoma d’Edwing, un tumor ossi que no tenia cura. No va poder ajudar la seva germana, però sí impulsar la Beca Bombers amb Causa per a la recerca de malalties infantils i, amb ella, poder ajudar a molts d’altres nens i nenes.

La segona edició de la Vertical Montserrat suma un objectiu més a la seva causa: la inclusió de les persones amb discapacitat en la pràctica esportiva i també en l’organització de l’esdeveniment. De fet, un dels promotors de la cursa, el David té retinosis pigmentaria, una malaltia degenerativa que provoca la pèrdua de visió.

La Vertical Montserrat neix de l’experiència personal de dos bombers, però des d’un bon començament moltes persones de molts àmbits diferents s’han sumat a la iniciativa. Sense elles la cursa no hagués estat ni seria una realitat.

Arnau Fabregat
David Colomé, organitzador de la cursa Vertical Montserrat
David Colomé

Organitzem la cursa

Bombers de la Generalitat de Catalunya

Somos un cuerpo de bomberos que desarrolla las funciones de prevención y extinción de incendios y de salvamentos en Cataluña. En marzo de 1983 se inauguró la sede central de Bombers de la Generalitat en las instalaciones de Bellaterra (Cerdanyola del Vallès). Aquel mismo año surgió la primera promoción de 50 bomberos formados en el propio servicio. En 1986 se transformó en Escola de Bombers y en 1995 se trasladó a Mollet del Vallès, a la Escola de Mossos d’Esquadra, que se denomina Institut de Seguretat Pública de Catalunya desde 2007.

Obra Social de Sant Joan de Déu

A Catalunya Sant Joan de Déu som una entitat històrica i tradicional des que fa 150 anys vam fundar el primer hospital infantil a Espanya, cosa que va propiciar la fundació d’altres centres pediàtrics a la resta d’Espanya, hospitals generals i altre tipus d’equipaments per atendre trastorns de salut mental, discapacitats, famílies sense llar o en risc d’exclusió social a diverses localitats del territori. Sota el nom de Solidaritat SJD trobaràs tota la nostra tasca solidària.

Amb el suport

Cremallera i Funiculars de Montserrat (FGC)

El Cremallera de Montserrat i els Funiculars de Sant Joan i de la Santa Cova apropen les persones visitants a un dels llocs més emblemàtics de Catalunya. A través d’aquests mitjans de transport sostenibles, les persones usuàries tenen l’oportunitat de viure una experiència única en plena natura i descobrir aquest espai de peculiar morfologia. El Cremallera permet accedir al centre de Montserrat de manera sostenible, amb el Funicular de Sant Joan podreu fer un viatge panoràmic amb vistes impressionants i amb el Funicular de la Santa Cova un plàcid trajecte que combina llegenda i art. Montserrat és molt més del que t’imagines.

Abadia de Montserrat

El Santuari de Santa Maria de Montserrat és un referent religiós i cultural no sols d’àmbit local, sinó -com ja ho certifica un manuscrit del segle XIV-, d’abast internacional. Dels més de 2,7 milions de visitants que va tenir l’any 2019 (abans de la pandèmia), per exemple, prop del 60% correspon a persones provinents de fora de l’Estat espanyol. La majoria dels qui visiten Montserrat ho fa per motivacions religioses, però l’interès cultural és indissociable d’aquestes motivacions, entre altres raons perquè a Montserrat el Santuari està estretament vinculat al monestir benedictí. Per aquesta raó, Montserrat ofereix una sèrie d’activitats per als seus visitants on s’entrellacen la dimensió religiosa i cultural, i que tenen en el museu del Monestir, l’Escolania i la Biblioteca els seus principals centre d’interès.

Patronat de la Muntanya de Montserrat

Som una entitat autònoma de caràcter administratiu de la Generalitat, amb seu al Palau de la Generalitat, adscrita al Departament de la Presidència creada pel Decret llei del 16 d’octubre de 1950. Gaudeix de personalitat jurídica i té patrimoni propi per al compliment de les seves finalitats: duu la gestió del Parc Natural i desplega les altres actuacions d’interès general donada la importància religiosa i cultural del Monestir i del Santuari i en la bellesa i la singularitat de la muntanya.

Sumem complicitats per una bona causa

Desplaça cap amunt