La Vertical Montserrat és una iniciativa solidària dels Bombers de la Generalitat que s’emmarca dins del projecte solidari Bombers amb Causa i neix amb un doble objectiu: aconseguir fons per finançar programes de recerca en malalties infantils i d’atenció a infants en risc d’exclusió que es duen a terme als centres de Sant Joan de Déu, i fomentar la inclusió de les persones amb discapacitat.

Aquesta iniciativa vol fomentar valors com la solidaritat, la inclusió, la superació, l’esforç, el sacrifici i el respecte a la natura.

Totes les persones que hi participen ho fan de forma desinteressada i tots els beneficis es destinen íntegrament a aquest projecte.

Història

La cursa neix el 18 de maig de 2016, quan dos bombers del Parc de Bombers Voluntaris de Collbató, l’Arnau i el David, baixaven per les escales del funicular de Sant Joan després de fer un treball de camp per realitzar la cartografia operativa d’emergències del massís de Montserrat. Mentre baixaven, va sorgir la idea d’organitzar una cursa vertical que pugés per les escales del funicular, seria una cursa extrema en un entorn únic i privilegiat com és el Parc Natural de la Muntanya de Montserrat. La proposta es va comentar a diferents companys i, mica en mica, va anar prenent forma.

Aquell mateix any van començar els preparatius pel que seria la primera edició de la Vertical Montserrat, que es va concebre com una iniciativa solidària per fer créixer el projecte Bombers amb Causa i es va celebrar el 14 d’abril de 2018.

L’Arnau ja havia impulsat el 2011 la creació del calendari Bombers amb Causa per recaptar fons per a la recerca mèdica en malalties infantils. La seva germana petita, la Mar, va ser diagnosticada als vuit anys de sarcoma d’Edwing, un tumor ossi que no tenia cura. No va poder ajudar la seva germana, però sí impulsar la Beca Bombers amb Causa per a la recerca de malalties infantils i, amb ella, poder ajudar a molts d’altres nens.

La segona edició de la Vertical Montserrat suma un objectiu més a la seva causa: la inclusió de les persones amb discapacitat en la pràctica esportiva i també en l’organització de l’esdeveniment. De fet, un dels promotors de la cursa, el David té retinosis pigmentaria, una malaltia degenerativa que provoca la pèrdua de visió.

La Vertical Montserrat neix de l’experiència personal de dos bombers, però des d’un bon començament moltes persones de molts àmbits diferents s’han sumat a la iniciativa. Sense elles la cursa no hagués estat ni seria una realitat.